czwartek, 11 maja 2017

Przepis na ciasteczka

SKŁADNIKI

 OK. 10 SZTUK 
  • 100 g marchewki (jedna średnia)
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej np. owsianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 ml syropu klonowego lub miodu

PRZYGOTOWANIE 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać.
  • Następnie połączyć z obraną i startą na drobnej tarce marchewką.
  • Nabierać łyżkę masy i formować dyski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub też formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i lekko rozpłaszczać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut. Ciasteczka zesztywnieją po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz